Jaargang 32 nr. 10, 29 september 2017

Jaargang 32 nr. 10, 29 september 2017

Harry Kuitert (1924 – 2017) – een belangwekkend theoloog
Ds. Itse de Boer
                                              
In 1972 zou ik als Gereformeerde jongen na de PA theologie studeren aan de VU te Amsterdam. Mijn oma was diep bezorgd, want daar was professor Kuitert. Mijn plan omtrent de VU ging niet door, want in Kampen – de andere opleiding voor mijn 'merk' – vond ik veel gemakkelijker een kamer. Oma blij, al had zij vast niet in de gaten dat de sfeer in Kampen in maatschappelijk opzicht 'linkser' was. Maar voor haar kleinzoon leek het gevaar van Kuitert geweken.

lees meer »
 
Jaargang 32 nr. 9, 1 september 2017

Jaargang 32 nr. 9, 1 september 2017

Einde of een nieuw begin  
Ds. Albert Ferwerda                                            

We staan aan het begin van een nieuw kerkelijk seizoen. Wat dat betreft beweegt de kerk op het ritme van scholen en de voetbalcompetitie, meer dan op het ritme van de jaren of zelfs het kerkelijk jaar. We staan op uit onze zomerslaap en presenteren ons aan de wereld, dit jaar via het thema ‘Kerkproeverij’. Kom naar de kerk, op 10 of 17 september en neem je niet meer zo kerkelijke vrienden en kinderen mee zodat iedereen kan zien dat de kerk is mee veranderd met de wereld om ons heen. Of?


 

lees meer »
 
Jaargang 32 nr. 7/8, 30 juni 2017

Jaargang 32 nr. 7/8, 30 juni 2017

Kerkproeverij                                                                                                                                                      Da Dineke Ferwerda                                      
                                         
Wat is dat nou weer? Kun je een kerk proeven?
Het idee van een speciaal weekend voor kerkproeverij is in Engeland geboren en in Engeland en de VS al  jaren een succes. Nu gaan we dit in Nederland ook doen. Alle kerken breed en ondersteund door de media gaan we op 9 en 10 september dit experiment aan. De bedoeling is dat we mensen die nooit naar de kerk gaan dat weekend mee vragen naar de kerk. Op zaterdag voor een invulling die kerkleden er met elkaar aan geven om mensen iets te laten zien en meemaken van wat er in de kerk gebeurt. Op zondag een laagdrempelige dienst, waar mensen die niet naar de kerk gaan, ook in mee kunnen komen.

lees meer »
 
Jaargang 32 nr. 6, 2 juni 2017

Jaargang 32 nr. 6, 2 juni 2017

Verwondering over gelovig ritueel
Ds. Itse de Boer                                       

Sinds anderhalf jaar is er in de Farmsumer kerk achter een pilaar een stiltehoekje ingericht. Twee stoeltjes, een tableau om een waxinelichtje aan te steken en een foto van een icoon. En zo waar, er wordt gebruik van gemaakt. Het voorziet kennelijk in een grotere behoefte dan we eerst dachten.

lees meer »
 
Jaargang 32 nr. 5, mei 2017

Jaargang 32 nr. 5, mei 2017

HEMEL OP AARDE
Ds. Albert Ferwerda                                     
 
We vieren in de komende maand Hemelvaartsdag, in Nederland een vrije dag, in veel andere landen niet. Precies andersom dan Goede Vrijdag. Dat is in de door het christendom gestempelde wereld een vrije dag met Nederland als een van de weinige uitzonderingen. Ik weet niet hoe het gekomen is. Want hemelvaart is op zijn minst het buitenbeentje onder de christelijke feesten. Een bijna toevallig feest.

lees meer »